2015. november 4., szerda

A színház állandó szerepe és feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon

Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példát láttunk részvételi, közösségi színházi előadásokra. Ezekben a produkciókban az aktív előadó - passzív néző viszonyt felváltva az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást. 

A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál, hogy véleményünknek hangot is adjunk. Az előadások által felkínált helyzetekben megtapasztalhatjuk saját döntési és cselekvő képességünket. 
Az OPEN Fesztivál a SÍN Kulturális Központ és a MU Színház közös kezdeményezése, melyben igyekszünk e sokszínű műfaj széles keresztmetszetét bemutatni: összesen hat hazai és nemzetközi produkción keresztül, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az alkotók milyen sokféleképpen közelíthetik meg a nézővel való aktív kapcsolatteremtés lehetőségeit.

David Weber-Krebs belga produkciójában az alkotó kizárólag a színházi helyzetet, a keretet teremti meg, magát az előadást mi, nézők közösen hozzuk létre. Gergye Krisztián és a svájci Martin Schick révén is aukción vehetünk részt, de megközelítésük ezen belül is izgalmasan különböző, a Mentőcsónak Egység Szociopolyja pedig önfeledt részvételt kínál egy interaktív társasjátékban, miközben a játékban és a jelenetekben elmerülve a mélyszegénység szorongató helyzeteit élhetik meg a résztvevők. A portugál Lander Patrick előadásában alkotóként is jelen lehetünk egy előzetes workshop révén. A Káva Kulturális Műhely és a MU 3050 gramm című résztvevő színházi előadása pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogyan változtatja meg egy alig három kilós kis csomag az egész életünket?

A hét során, az előadások mellett, workshopon, közönségtalálkozón, prezentáción is részt vehetnek az érdeklődök.