2015. december 5., szombat

„JÓ A SZÍNHÁZ. CSAK FELZAKLAT.” – „WHO WANTS THIS?” | Szemerédi Fanni beszámolója a fesztiválról

Jelenet a Szociopoly című előadásból | fotó: Dömölky Dániel
Az OPEN 2015 a SÍN Kulturális Központ és a MU Színház közös kezdeményezése; a cél három magyar és három külföldi résztvevői színházi előadással megmutatni a műfaj sokszínűségét és szerteágazó lehetőségeit. Nem utolsó sorban pedig a néző lehetőségeit a részvételre.

"Azt szeretném, hogy a nézőkből kialakított közösség minden tagja tudatában legyen annak, hogy az ő egyéni döntésén múlik a közösség sorsa, ugyanúgy építheti, de pusztíthatja is a közös történetet.” – mondja a belga művész-kutató, David Weber-Krebs, a Tonight lights out! című közösségi színházi előadás megalkotója egy interjúban.

Hogy építettük vagy pusztítottuk-e közös erővel és egyéni felelősséggel a történetünket, nem tudom. Hogy nem egy volt a célunk, elképzelésünk nekünk, résztvevőknek, az elég valószínű. De kell, hogy egy legyen? Feltétlenül kell az együttműködés, az egy irány? Mivel (ismét ezt kell írnom) valószínűleg mindannyian tudtuk, hogy egy színházi-társadalmi kísérletben veszünk részt, ezért talán mindenki bátrabban próbálgatta magát, a saját és a többiek határait, kevésbé ügyeltünk a szabályokra, a konformitásra.