2017. október 28., szombat

SLEEPING BEAUTY PROJECT

Vadas-Tóth-Gryllus: Sleeping Beauty Project
2017. november 16-17. csütörtök-péntek, 19h | színházterem | 60 perc

- kísérleti közösségi előadás -

A 'Sleeping Beauty Project' a belső világunk és külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt. A saját virtuális performanszunk megélése és átélése valósulhat meg a nézők találkozása és kapcsolódása révén.


A 'Sleeping Beauty Project' alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, és a történetből fakadóan három nagy témával foglalkozik: Halál, Mese, Hétköznapok. Az előadás nézője egy élményközpontú esemény résztvevője, amelyet adott esetben ő maga működtet. A táncelőadás egy olyan eseményt kíván életre hívni, amely a képzőművészet, közösségi aktivitások, workshop, színház, happening lehetőségeit ötvözi. Az alkotók a hétköznapi élet természetes jelenségeinek tematizálása által igyekeznek összetett tartalmakat kibontani, melyek segítségével önmagunkkal szembesülhetünk a mindennapi élet, a pihenés, az álom, a halál és az identitás tereiben. Ez a játék vagy koreográfia a színház üres terében zajlik szinte önmagukra hagyva a nézőket, akiket egy hang vezérel, és aktivitásra késztet. Ebben a szituációban a nézők időnként egymás nézőivé válnak. Az interakció nem egy kellemetlen néző-bevonásról szól, hanem egy aktív jelenlétről, a fantáziavilág felnyitásáról, melyben az álom, az ébrenlét, a valóság és a fantáziálás spekulatív koreográfiájában minden egyes néző ugyanabban a szituációban létezik.


„Az előadás végig a blöff, a vicc és a komolyság vékony jegén táncol. Ez a színház ugyanis - mint általában a jó kortárs színház, ahol mindig van rizikófaktor - nemcsak abból áll amit látunk és érzékelünk, hanem amilyenek a reakcióink, amennyire engedjük vagy nem engedjük magunkat befolyásolni, (meg)vezetni a darab során. Csak akkor eszmélünk, hogy valamiben voltunk, amikor az utazás egyszer csak véget ér és megérkeztünk. Egyedül és együtt egy új valamiben.”- Králl Csaba

„Koreográfia, játék, audiovizuális terror, interakció, tréning és happening kellemes keveredése az előadás. Sokkal inkább magunk gyónunk magunknak, mintsem az alkotó lelkének kivetülésére figyelnénk. Annyi szóló, ahány néző és boldogan élünk, míg meg nem halunk.”- Sisso

Vadas Zsófia Tamara táncos, koreográfus. Koreográfiát és táncpedagógiát tanult a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Táncosként a Tünet Együttes és Hód Adrienn, illetve a Hodworks korábbi előadásaiban volt látható. Jelenleg, Molnár Csaba (Az Ökör, Eclipse) Vass Imre (Taking place) és a Stereo Akt (Felülről az Ibolyát, Promenád) darabjaiban látható. Saját munkáira a kollektív alkotói szemlélet jellemző. A Dányi-Molnár- Vadas trió által létrehozott Nyúzzatok meg című előadás Lábán-díjban részesült 2014-ben.

Gryllus Ábris média designer, zenész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakán diplomázott. A FOR. zajtechno formáció egyik tagja. Hanginstallációi bemutatkoztak már a Berlini Gallery Weekend-en, a Bécsi Design héten, a Soundscapes Festival-on, a Velencei Biennálén, illetve a budapesti OFF Biennálén. Vadas Zsófia Tamarával dolgozott már együtt, közös előadásuk, amely a Krund Ni Ovel címet viseli, szerepelt az idei NEXT Feszt programjában.

Tóth Márton Emil képzőművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász karán diplomázott. Szólóban és a Nemmivoltunk! Crew tagjaként tevékenykedik, de más művészeti területeken is aktív. Részt vett a Sleeping Beauty Project első eseményének létrehozásában a 2016-os Sziget Fesztiválon. 2013-ban alkotóként dolgozott a Műhely Alapítvány Az Ismeretlen kutatása című programjában.

Koncepció, koreográfia: Vadas Zsófia Tamara
Alkotók: Gryllus Ábris, Nemes Z. Márió, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara
Zene: Gryllus Ábris
Látvány: Tóth Márton Emil
Fény: Dézsi Kata
Szöveg: Nemes Z. Márió
Előadó: Vadas Zsófia Tamara
Külön köszönet: Vass Csenge, Brückner János,
Produkciós asszisztens: Vámos Janka
Producer: Sín Kulturális Központ

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Open Latitudes3, Az Európai Unió Kultúra Európa Projektje, Új Előadóművészeti Alapítvány


Az előadás forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.