2016. november 2., szerda

Sok kérdés, még több válasz

Második alkalommal kerül megrendezésre az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál. Ez azt is jelenti, hogy az első rendezvény tapasztalatai alapján fontosnak gondoljuk kezdeményezésünket. Fontosnak, mert hiánypótló, egyedi programról van szó. Olyan előadásokat kerestünk ismét, amelyek számítanak a néző aktivitására, részvételére.  A részvételen, a közös játékon, a közös gondolkozáson van a hangsúly.  Pontosabban ezek lehetőségén, azaz a fesztivál programjaiban, előadásain mindenki a saját kedve és temperamentuma szerint vehet részt. Mi a lehetőséget adjuk, hogy az előadások alatt a részvétel által a közönség közösséggé formálódjon.

Olyan produkciókat ígérünk az érdeklődőknek, amelyek egyediek, különlegesek és hiánypótlóak a magyar színházi kínálatban. Olyan alkotókat, hazai és nemzetközi művészeket mutatunk be, akik fontosnak érzik, hogy ne a hagyományos színházi keretekben és formákban gondolkozzanak, akik a színházat a cselekvés, a részvétel fórumaként is értelmezik.

Érintjük a házasság, a család témáját, az együttélés kultúráját, a szülő-gyermek viszonyt egy speciális életkörülmény függvényében (Ezüstlakodalom | Lady Lear | Te tudod, én élem). Foglalkozunk a hajléktalanság kérdésével (Cím nélkül), és rendhagyó felolvasó-színházi előadásunk keretén belül modellezzük egy „mini-társadalom” kialakulását (We Are Still Watching). Az OPEN zárónapján látható előadás (CMMN SNS PRJCT) pedig lehetőséget ad arra, hogy akár egy saját tulajdonú előadással távozzunk a fesztiválról.

Az előadások mellett a fesztivál változatos szakmai és közösségi programokkal is jelentkezik. Részesei lehetnek többek között egy beavató színházi foglalkozásnak, megtudhatják, hogyan születik egy közösségi színházi előadás, korábbi sikeres közösségi produkciók felvételeit tekinthetik meg, részt vehetnek egy egyhetes workshop demonstrációján, valamint lehetőségük lesz az alkotókkal való párbeszédre is.

Minden egyes előadás, minden egyes program egy célt szolgál: színházi élményen, színházi játékon keresztül közösen keressünk válaszokat a témák által felvetett kérdésekre, illetve közösen tegyünk fel újabb kérdéseket. Sok kérdés lesz, és még több válasz.  Ami azonos minden programban: együtt gondolkodunk és hozunk meg döntéseket.


Közösen.