2016. október 23., vasárnap

A drámainstruktor szak bemutatkozása

2016. november 22. kedd, 17.00 | színházterem | 90 perc

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2014 őszén drámainstruktor alapszakot indított drámajátékos szakiránnyal. A végzős hallgatók a színházi nevelés különböző ágazataival ismerkedtek meg. Programjaikban kreatív színházi játékok segítségével egy résztvevő csoporttal együtt gondolkodva járnak körül egy témát.
Az OPEN Fesztiválra Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye alapján készült 90 perces foglalkozással érkeznek. A foglalkozás középiskolásoknak készült, de ezúttal a fesztivál nézői válnak résztvevővé.
A képzés indulása kapcsán interjú készült Golden Dániellel és Gáspár Mátéval, a szak osztályfőnökeivel.

Fidelio.hu: Mit takar pontosan a drámainstruktor kifejezés, minek köszönhetően jött létre ez az alapképzés?
Golden Dániel: A drámainstruktor szak indítása a „csillagok együttállásának” köszönhető. Úgy tűnik, hogy Magyarországon az utóbbi években új lendületet vett az a gondolat, amely szerint a színház ne elégedjen meg azzal, hogy pusztán előadásokat hoz létre, hanem próbáljon meg közelebbi kapcsolatba kerülni a társadalommal. Ennek a formái az utóbbi időben örvendetesen megszaporodtak. Nagy hagyománya van már nálunk is az angolszász területekről átvett, úgynevezett komplex színházi nevelési előadásoknak, ahol független társulati keretek között kimondottan nevelési szándékkal készülnek produkciók. Illetve most kezd megjelenni a német kultúrához köthető út, ahol egyfelől meglévő előadásokhoz készülnek előkészítő, illetve feldolgozó foglalkozások.

Gáspár Máté: Másrészt a színház kinyitja a kapuit, beengedi az érdeklődő nézőket és közös színházi gondolkodásra és alkotásra csábítja őket.”