2016. október 23., vasárnap

TOJÁSHÉJ

Lander Patrick (P): Tojáshéj
2015. november 21. szombat, 19h | Színházterem


„Ez nem egy szerelem története.”
Az előadás mottója René Magritte híres, pipát ábrázoló képére utal, amelyre a festő ráírta: „Ez nem egy pipa”. Amennyire ez a festmény maga ellentmond a címnek, ugyanannyira ellentmond a portugál duó előadásában látható kapcsolat ennek a rövid leírásnak. A néző döntheti el, mit lát a színpadon és azt miként értelmezi. Ez az ellentmondás, ez a feszültség határozza meg magát a produkciót, amelynek első részében két bekötött szemű férfi végez precíz, ritmikus, szinte zenei mozdulatokat. A testek hangja egyfajta metronómként működik. A koreográfia szabja meg a zeneiséget, a csendet, az idő érzetét, a darab dramaturgiáját. Érintések és provokáció, a területek kijelölése, adok-kapok. A cél az, hogy visszaszerezd azt, ami egykor a tiéd volt.
Az előadás végén a közönség néhány tagja is bekapcsolódik a produkcióba, akik a két táncossal előzetesen egy workshopon vettek részt. A lírai befejezés lokális közösségi élménnyé is teszi a produkciót.
A Tojáshéjat, amit a THEALTER fesztiválon láthatott először Magyarországon a közönség, tavaly beválogatták a legizgalmasabb, friss európai táncelőadásokat felvonultató Aerowaves Spring Forward fesztivál programjába.

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Koncepció: Lander Patrick
Alkotók-előadók: Jonas Lopes, Lander Patrick
Fény: Lander Patrick, Rui Daniel
Technikai vezető: Rui Daniel
Produkciós menedzsment: Tânia M. Guerreiro (Produções Independentes)



A budapesti előadás létrejöttének támogatója: Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja, SÍN Kulturális Központ