2016. október 23., vasárnap

TONIGHT, LIGHTS OUT!

Tonight, lights out!
David Weber-Krebs
(Angol nyelvű előadás)
2015. november 19. csütörtök, 19h | Színházterem

“Ma este, pontban 8 óra és 8 óra 5 perc között oltsák le a lámpákat!” – írta a Bild Zeitung című német bulvárlap 2007. december 8-án, ezzel buzdítva olvasóit, hogy így mutassák meg, mennyire szívükön viselik a globális klímaváltozás ügyét. A lámpaoltás szimbolikus gesztusa azt a célt volt hivatott szolgálni, hogy felhívja az egyes emberek szerepére a figyelmet a globális közösségen belül. David Weber-Krebst nem az esemény gyakorlati dimenziói érdeklik, hanem az adott pillanat minőségére kérdez rá. Mit csináltak az emberek ebben az öt percnyi sötétségben? Lehetséges-e egy spontán közös happeninget előre-hangszerelni? Színpadra lehet-e állítani egy pillanatot, amelyben a közösség egy valóságos – jóllehet pillanatnyi – változást idéz elő? Vagy ha nem adatik meg a változás ott és akkor, talán később még megtörténhet?
Egy villanykörtékből álló installáció a színpadon: minden néző kap egy saját villanykörtét. A villanykörte „tulajdonosa” dönt, mikor kapcsolja fel vagy le, apró mozdulatok megtételével. A fény és a sötétség metaforája – szó szerint – a demokrácia eszméjének lakmuszpapírjává válik.
A belga művész-kutató ezt az egyszerű installációt használja a közösségi energia felpezsdítésére. Azt vizsgálja, hogy az emberek mennyire hajlandóak a konformitásra, a részvételre, illetve saját komfortzónájuk elhagyására a közös élmény érdekében. Ceremóniamesterként lehetőséget kínál a közönségnek arra, hogy együtt éljék át a sötétség élményét. Az egyiptomi fiú legendája, amit elmesél, olyan környezeti és kortárs dilemmákkal fonódik össze, amelyek állásfoglalásra késztetnek. Aztán már a legapróbb gesztuson múlik a kollektív döntés súlya.
A Stichting Infinite Endings produkciója, koprodukciós partnerek: Frascati, STUK, Zeitraumexit és Theater Zeebelt
Premier: 2011 / Festival Wunder der Prairie, Zeitraumexit
A budapesti előadás létrejöttének támogatója: Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja, SÍN Kulturális Központ
Koncepció, szöveg, előadó: David Weber-Krebs
Hang: Coordt Linke
Technika: Hans Westendorp
Tour manager: Martin Kaffarnik
Produkciós munkatárs: Marie Urban
David Weber-Krebs Brüsszelben dolgozó alkotó és kutató. A Freiburgi Egyetemen és az amsterdami School of Arts-ban tanult. Kísérleteinek középpontjába a mű és a közönség viszonyát helyezi. Interaktív szituációkat kreál médiumok és különböző anyagok széles körű bevonásával. Balthazar (2013) című projektjében egy szamarat vitt a színpadra, a Fade out installation (2005) című munkája lassan elhomályosuló lámpákból állt egy színházi térben. David hisz abban, hogy a minimalista formák lehetővé teszik a közönség számára, hogy az értelmezés helyett maguk generáljanak jelentést. 
www.davidweberkrebs.org
Az előadás után közönségtalálkozót tartunk – Téma: Mit gondol a néző és az alkotó a részvételi színházról